Обележен 11. Новембар, Дан примирја у Првом светском рату

Крај споменика Мира и разумевања на Војничком гробљу у Ковину 12.11.2019.године, представници ученичког парламента ССШ „Васа Пелагић“, уз присуство директорке Весне Павловић Кирилов и професора Срђана Ђана, Славише Копривице, Иване Шалипур и Александре Томић, положили су цвеће палим борцима у Првом светском рату.

Дан примирја обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је потписано примирје између савезника и Немачке,у железничком вагону у Компијењу,у Француској, које је означило уједно прекид непријатељства и крај рата.

Немогуће је говорити о Првом светском рату, а не споменути величину жртве, али и допринос који је мали народ са Балкана пружио за његово окончање. Нападнута од стране три царства, тадашња Краљевина Србија није бранила интересе попут осталих зараћених страна. Српски народ водио је рат против окупатора и уједно се борио за идеале слободе и за опстанак српског народа и на крају успео да победи. Зато данашње, али и будуће генерације не сме да забораве да се овај датум обележава као Државни празник, у знак сећања на страдале током Првог светског рата.