Са путовања из Словеније

У периоду  од 07.11.2019. до 09.11.2019. године, а на позив директора Биотехничке школе у Птују, Марјана Хорвата, радници наше школе у саставу: Богдановић Јелка, Шалипур Ивана, Држајић Игор и Ђан Срђан, посетили су Школски центар у Птују.

Том приликом домаћини су нас упознали са начином функционисања и организацијом рада у њиховој школи.

 Предложени програм посете обухватао је разгледање школских објеката и наставних средстава који се користе за реализацију теоријске и практичне наставе.

Првог дана посете имали смо прилику да видимо главни школски објекат са целокупним садржајем просторија за теоријску наставу (учионице, кабинете, амфитеатар, фискултурну салу, трпезарију, библиотеку и медијатеку и друго).

Другог дана посете приказани су нам простори и опрема за практичну наставу целокупног школског центра (браварске, машинске и аутомеханичарске радионице и кабинети), школска продавница и возило за обуку возача), потом смо видели прву школску економију која обухвата

  • главни објекат са хладњачом, кабинетима за прераду меса, печење ракије, сушење воћа, биодекорацију,
  • облике заштићеног простора (по један стакленик и пластеник)
  • паркове за обуку ученика (француски, барокни, традиционални сеоски,)
  • машиски парк са пољопривредном механизацијом, као и
  • шталу са ергелом коња.

Након разгледања школске економије, уприличена је посета успешном пољопривредном газдинсту у власништу господина Клеменчић Бранка.

У другом делу дана посећена је и друга школска економија, којом приликом су нам показали школски виноград и воћњак јабука, просторије за прераду сока, гастрономски кабинет и вински подрум, где је послужен и укусан традиционалан словеначки ручак. Након тога организовано је и туристичко разгледање градских знаменитости (градске тврђаве и музеја)

Трећег дана домаћини су нам показали и знаменитости регионалног центра града Марибора, уприличеним обиласком градског језгра, најстаријег винског чокота у граду, највећег винског подрума у Европи, римокатоличке цркве, Еуро парка и друго.

Велику захвалност за помоћ у организацији и реализацији горе поменуте посете, дугујемо господину Јосипу Веберу  и удружењу Словенаца ,,Логарска долина,, из Панчева.

Професори: Игор Држајић и Срђан Ђан

Архива чланака