Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, скупа са шефом кабинета и сарадницима из Министарства, посетио је нашу школу. Поред ове делегације присуствовало је и општинско руководство на челу са председницом општине Сањом Петровић. Међу значајним гостима били су и начелник Школске управе Зрењанин Милан Бојанић и просветни саветник Весна Поповић. Гостовање су пратили бројни новинари и представници телевизијских кућа.


Током посете, министар је обишао кабинете за агенцијско и хотелијерско пословање, услуживање, школски стакленик, пластенике, радионицу и летњу учионицу, при чему је искористио прилику да разговара са нашим ученицима и професорима.


Кроз разговор са ученицима смера туристички техничар и професорком Мирјаном Стевановић у кабинету за агенцијско и хотелијерско пословање упознао се са туристичким потенцијалима Ковина. Ученице Илић Магдалена и Мина Пантовић професионално су описале важне локалне туристичке вредности стављајући акценат на водене ресурсе и Делиблатску пешчару. На крају је ученица Мина уручила министру аранжман ковинских туристичких потенцијала којег су урадили сами ученици у склопу кабинетских вежби из стручног предмета и који је промовисан на Сајму туризма.


Након тога, министар се упутио у кабинет за услуживање у којем га је професор Радивојев Милан упознао са начином извођења кабинетске наставе из предмета услуживање и куварство. У току разговора са ученицима смера конобар и кувар размењене су информације о самој настави, нивоима стеченог знања, даљим плановима у будућности као и о другим ученичким питањима. Министар просвете упознао је ученика Лаковић Бојана који је освојио треће место на Републичком такмичењу угоститељско-туристичких школа Србије на чему му је лично честитао.


Следеће где се група упутила јесте стакленик за производњу цвећа. Овде су ученици смерова техничар хортикултуре и цвећар-вртлар упознали министра са начином рада и њиховим активностима на уређењу зелених површина како своје школе тако и градских делова. Лаковић Милица, ученица четврте године смера техничар хортикултуре, разменила је значајне информације са министром и истакла важност кабинетских вежби и практичне наставе коју како каже иначе много воли, као и сам позив наводивши разлоге због којих не крије таква осећања. Професорка Весна Павловић-Кирилов објаснила је све наставне активности које ученици савладавају у овом производном делу школе и то кроз све године школовања, што је министар Шарчевић оценио као изузетним.


Након тога групу је дочекала професорка Стојановић Гордана која је објаснила значај повртарске производње која се реализује у два школска пластеника. Ученик Милан Момиров разменио је значајне информације са министром и представио ређе културе попут шпаргле, артичоке, руколе и других врсти које се узгајају без употребе хемијских средстава, што је изазвало велику пажњу присутних. Стојановић Гордана је посетиоцима показала и кабинет за масовни узгој цвећарских култура у којем се налазе и фито лампе, где је интересантно било видети узгој банане, размножавање фикуса и бугенвилија као и других ређих цветних врсти. Посебну пажњу имало је мрестилиште златних рибица које искључиво служе у естетске сврхе.


Након посете овог дела објекта, министар је обишао техничку радионицу и полигон за извођење наставе вожње трактора. Овде га је професор Живан Кебић упознао са начином извођења праксе код руковаоца-механичара пољопривредне технике. Министар се упознао са могућношћу ученика да полажу за возачку дозволу „F“ категорије као и о моделима наставе као што су пољопривредна механизација, мотори и трактори и други предмети наставног плана и програма овог образовног профила.


На крају је група посетила школски парк и летњу учионицу са језером који су код гостију изазвали посебно одушевљење, и где би министар предложио да се обави конференција за новинаре да је било бољих временских услова. 


Министар је на конференцији рекаода је наша школа добар пример свим осталим школама и оценио је највишим оценама. Између осталог изнео је:

   - Управо овакви модели у оваквим самоуправама добра су решења. Флексибилни, бољи избор, где немате доминантну грану пољопривреде; тако да је јако важно да ученици образовне профиле могу искористити за запослење. Видим да су деца васпитана и да постоји ред у установи. Приметио сам, као дугогодишњи просветни радник, да је то јако важно. Ништа нам неће помоћи само да их образујемо за 21. век, ако не радимо на томе да буду цивилизовани и добри људи – истакао је Шарчевић.


Председница општине Петровић Сања, указала је на добру сарадњу школе и локалне самоуправе и похвалила рад који ученици улажу у уређење Ковина.


На крају се министар обратио свим ученицима и наставницима и изразио велуку захвалност на изузетном гостопримству. Рекао је да га је посебно изненадио професионалан однос ученика према школи и свом позиву, акцентирајући практичне вештине ове стручне школе, као и велику оспособљеност ученика за самостални рад након завршеног средњег образовања или пак спремност за наставак школовања на некој од високошколских установа. На све то су како каже указивала и бројна постигнућа ученика којима се ретко ко може похвалити, а која укључују поред стручних и остале наставне предмете и активности.


Све честитке нашим златним ученицима и њиховим наставницима!!!